Ενημέρωση από την κινητοποίηση ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου (Μεσοχώρα, 4 Ιούνη)

Ενημέρωση από την κινητοποίηση ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου που πραγματοποιήθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων στις 4 Ιούνη

Η επαπειλούμενη στις μέρες μας οριστική καταστροφή του ποταμού Αχελώου μέσω της αυτόνομης λειτουργίας του Υ/Η φράγματος στη Μεσοχώρα, του Υ/Η εργοστασίου και του τεχνητού ταμιευτήρα στην περιοχή του άνω ρου του θα επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο στις ορεινές κοιλάδες, τα φυσικά οικοσυστήματα και τους ανθρώπινους οικισμούς του (με κυριότερο την αναγκαστική απαλλοτρίωση, την εκκένωση και τον κατακλυσμό του χωριού Μεσοχώρα) καταποντίζοντάς τα στη λάσπη, όσο και στο ευάλωτο δέλτα των εκβολών του στο Ιόνιο όπου σχηματίζονται μοναδικοί υδροβιότοποι.

Σήμερα, αυτή η καταστροφική για την περιοχή προοπτική είναι περισσότερο ορατή από τότε που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα γιγαντιαία Υ/Η φράγματα στα τέλη της δεκαετίας του 80΄. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κόσμου και του κόσμου της εργασίας, που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, στις οποίες εντάσσεται και η ολοκλήρωση των Υ/Η έργων και η ιδιωτικοποίηση τους, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αποδέσμευσης του Υ/Η φράγματος Μεσοχώρας από το συνολικό έργο της εκτροπής, το οποίο έχει μπλοκαριστεί προσωρινά από το Σ.τ.Ε., ώστε να λειτουργήσει άμεσα – όπως έχουν εξαγγείλει από τον Οκτώβρη του 2015, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης.

Για τον λόγο αυτό, την Κυριακή 4 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική διαδήλωση στο Υ/Η φράγμα της Μεσοχώρας με τη συμμετοχή αρκετών κατοίκων του χωριού, καθώς και συλλογικοτήτων και αγωνιστών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ως Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα, θεωρώντας την αγωνιστική παρουσία μας στο χώρο όπου διαπράττεται το έγκλημα των φραγμάτων και της εκτροπής απαραίτητη και χρήσιμη για την εξέλιξη και την ανάπτυξη τόσο του αγώνα για την προάσπιση του Αχελώου και των τοπικών κοινωνιών στον άνω ρου του, όσο και για την προάσπιση του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας συνολικότερα, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση αυτή με το διακριτό μας λόγο και κάλεσμα, σχηματίζοντας αυτόνομο μπλοκ με κεντρικό πανό που έγραφε: “Κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν τη γη – Ενάντια στην “πράσινη” ανάπτυξη, τα φράγματα και την εκτροπή – Ο Αχελώος θα νικήσει”.

Διαδηλώσαμε ενάντια στην εκμετάλλευση του φυσικού κόσμου και των ανθρώπινων κοινωνιών από το κράτος και το κεφάλαιο, ενάντια στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της εξουσίας, όποια μορφή κι αν αυτή παίρνει και στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης και διασύνδεσης με τους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπισης της φύσης και της ίδιας της ζωής.

Απέναντι στις ψευδείς προσδοκίες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι επίδοξοι διαμεσολαβητές και χειραγωγοί των κοινωνικών αγώνων, προτάξαμε την κοινωνική αυτοοργάνωση, τη μαχητική και από τα κάτω αντίσταση και την αλληλεγγύη ως τη μόνη ρεαλιστική προοπτική όσων αγωνίζονται με αξιοπρέπεια ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας.

Ανανεώσαμε το αγωνιστικό ραντεβού στο σημείο που κράτος και κεφάλαιο έχουν δρομολογήσει την καταστροφή του ποταμού, της γύρω περιοχής και του χωριού. Φέτος τον Αύγουστο, όπως και κάθε χρόνο, η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα θα πραγματοποιήσει την κινητοποίηση που διοργανώνει τον δεκαπενταύγουστο στη Μεσοχώρα Τρικάλων, με κατασκήνωση στις όχθες του Αχελώου, από τις 9 ως τις 14 Αυγούστου 2017. Την Παρασκευή 11/8 και το Σάββατο 12/8 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού, ενώ την Κυριακή 13/8 θα γίνει η συγκέντρωση- και η πορεία στο φράγμα της ΔΕΗ στον Αχελώο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ! ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΜΕΣΟΧΩΡΑ!

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!

 

9-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Κατασκήνωση στις όχθες του Αχελώου, στη Μεσοχώρα Τρικάλων

11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ

 

This entry was posted in Αχελώος. Bookmark the permalink.