ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Σ.τ.Ε. 6/2/2019 Να γκρεμιστεί το φράγμα του Αχελώου στη Μεσοχώρα – Καμία εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019, 9:30 π.μ.,στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49)

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

   Την Τετάρτη 6 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση στο Σ.τ.Ε. της προσφυγής του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας σχετικά με την τελευταία Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει κατατεθεί από τη ΔΕΗ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη λειτουργία του Υ/Η φράγματος στη Μεσοχώρα. Να σημειώσουμε ότι έχει ήδη υπογραφεί, στις 2 Αυγούστου 2017, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάµελλο, η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του υδροηλεκτρικού έργου.

Η επαπειλούµενη στις µέρες µας οριστική καταστροφή του ποταµού Αχελώου µέσω της αυτόνοµης λειτουργίας του Υ/Η φράγµατος στη Μεσοχώρα, του Υ/Η εργοστασίου και του τεχνητού ταµιευτήρα στην περιοχή του άνω ρου του – η οποία είχε µείνει ανέγγιχτη- και η εκτροπή του σε επόµενο χρόνο, από τη φυσική λεκάνη απορροής του προς τη Θεσσαλία θα επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές τόσο στις ορεινές κοιλάδες, τα φυσικά οικοσυστήµατα και τους ανθρώπινους οικισµούς του καταποντίζοντάς τα στη λάσπη, όσο και στο ευάλωτο δέλτα των εκβολών του στο Ιόνιο όπου σχηµατίζονται µοναδικοί υδροβιότοποι. Ολόκληρο το χωριό της Μεσοχώρας Τρικάλων προβλέπεται να απαλλοτριωθεί αναγκαστικά από τη ΔΕΗ και να εκκενωθεί ενώ µεγάλο µέρος του, όπως και άλλοι παραποτάµιοι οικισµοί, θα κατακλυσθούν από τα νερά του τεχνητού ταµιευτήρα.

Σήµερα, αυτή η καταστροφική για την περιοχή προοπτική είναι περισσότερο ορατή από τότε που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα γιγαντιαία Υ/Η φράγµατα στα τέλη της δεκαετίας του 80΄. Η σηµερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως ευθυγραµµισµένη στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κόσµου και του κόσµου της εργασίας, που επέβαλαν όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, στις οποίες εντάσσεται και η ολοκλήρωση των Υ/Η έργων και η ιδιωτικοποίηση τους, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αποδέσµευσης του Υ/Η φράγµατος Μεσοχώρας από το συνολικό έργο της εκτροπής, το οποίο έχει µπλοκάρει προσωρινά από το Σ.τ.Ε., και εξήγγειλε τη λειτουργία του το επόμενο διάστημα.

   Επίσης την ίδια μέρα, Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019, εκδικάζεται από το Σ.τ.Ε. προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο που επιχειρείται από μεγάλες εξορυκτικές πολυεθνικές εταιρίες. Πρόκειται για έναν, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, εγκληματικό σχεδιασμό που επεκτείνεται σε πλήθος περιοχών της χώρας. Από την Αιτωλοακαρνανία, τη ΒΔ Πελοπόννησο, το Κατάκολο, τον Πατραϊκό κόλπο και όλο το Ιόνιο έως τις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αποτελώντας μια γιγαντιαία επιχείρηση λεηλασίας και καταστροφής του φυσικού κόσμου και αιχμή της κρατικής και καπιταλιστικής επιθετικότητας, την επόμενη περίοδο απέναντι στην κοινωνία, με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία

This entry was posted in Πορείες-Συγκεντρώσεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.