Συγκέντρωση – Πορεία ενάντια στις εξορύξεις, τη λεηλασία και καταστροφή της φύσης και της κοινωνίας

φωτογραφίες από την πορεία που έγινε στην ΑΘήνα (21/2/19)

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Ο γιγαντιαίος σχεδιασμός του ελληνικού κράτους και μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για την έρευνα, την εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων περιλαμβάνει θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας.

Συγκεκριμένα το 2014, η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε, μέσω νόμου, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου και το 2017, η ανάδοχος ισπανική εταιρία «Repsol» ανακοίνωσε τη διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών ερευνών στην περιοχή, συνολικής έκτασης 4.200 km2.

Το Φλεβάρη του 2018 κυρώθηκαν από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης με τη γαλλική εταιρία Total, την ιταλική Edison και την Energean, που αναφέρονται στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές στην ‘Αρτα, στην Πρέβεζα, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Επίσης έχουν κυρωθεί οι συμβάσεις για τον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ, Edison) και το “Οικόπεδο 2” δυτικά της Κέρκυρας (Total , ΕΛΠΕ και Edison).Ενώ το Σεπτέμβρη του 2018 υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τις εταιρίες Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για τα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Στο Κατάκολο (Energean), έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης ενώ στην περιοχή Πρίνου-Καβάλας υπάρχει η μόνη εκμετάλλευση επί δεκαετίες (Energean).

Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο σχεδιασμό λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ και των ενεργειακών αναγκών του χρεοκοπημένου κρατικού – καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στα φυσικά οικοσυστήματα και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στους τόπους τους.

Να σημειώσουμε εξάλλου ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της φύσης και της κοινωνίας, επιφέρουν περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής, τόσο του ανθρώπου όσο και συνολικά του φυσικού κόσμου, εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους και φτάνοντας μέχρι τα έσχατα όρια της διακινδύνευσης της ίδιας της επιβίωσης, όπως έμμεσα ομολογείται από τους ίδιους τους κρατικούς αξιωματούχους μιλώντας πλέον για ανεπίστρεπτες κλιματικές αλλαγές και περιβαλλοντική κρίση.

Η βιομηχανία της ενέργειας και η μετατροπή ενός τόπου σε πεδίο παραγωγής υδρογονανθράκων, έχει να υποσχεθεί μόνο τη μόλυνση και ρύπανση της γης, του νερού και του αέρα, την επίταση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων και τη διακινδύνευση των κοινωνιών εξαιτίας διακρατικών πολεμικών συγκρούσεων. Οι δηλώσεις του υπουργού ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη ότι: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, θα γίνει χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους» σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη πολεμική συνθήκη της γεωστρατηγικής των φυσικών πόρων και των μεταφορών τους. Ιδιαίτερα μέσα στο παγκόσμιο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα, σε συνθήκες συνολικής κρίσης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος εξουσίας και ειδικότερα στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα απέναντι στην κοινωνία και τη φύση, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, με το βάθεμα της αναδιάρθρωσης του πολιτικοοικονομικού συστήματος, στο όνομα της κρατικής – καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία σε “περιόδους κρίσης” εμφανίζεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος.

Μια αναδιάρθρωση με χαρακτηριστικά γενικευμένης επιχείρησης εκποίησης δημόσιων φυσικών πόρων και εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που πραγματοποιείται από το ελληνικό κράτος υπό την κηδεμονία της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και εξελίσσεται παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Όπως ο νόμος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών “Fast Track” (Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης) και εκατοντάδες άλλα νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις, ώστε να αρθούν οποιεσδήποτε θεσμικές δεσμεύσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα στην εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η προστασία της δασικής έκτασης, ο δημόσιος χαρακτήρας του αιγιαλού, η υποχρέωση κατάθεσης περιβαλλοντικών μελετών στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα κ.ά. Επιπλέον, αναφορικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο υπουργός ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι “προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων”.

Έτσι, πέραν των εγκληματικών μεγάλων έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα Υ/Η φράγματα στον Αχελώο και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας. Όπως είναι η εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα, το γιγαντιαίο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, η κατασκευή εκατοντάδων Υ/Η φραγμάτων σε πλήθος ποταμών και χειμάρρων, η παράδοση αναρίθμητων φυσικών οικοτόπων στην τουριστική βιομηχανία, η εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας κ.α. Αντικοινωνικοί και καταστροφικοί για τη φύση σχεδιασμοί, που θα αποτελέσουν την αιχμή της κρατικής και καπιταλιστικής προπαγάνδας και επιθετικότητας, την επόμενη περίοδο.

Από τη πλευρά µας, µη προσδοκώντας τίποτε ουσιαστικό από τους θεσμούς και τους διαµεσολαβητές τους, και έχοντας βαθιά επίγνωση ότι οι λογικές ανάθεσης και η εμπιστοσύνη στην αριστερή, όπως και σε κάθε άλλη, κυβέρνηση οδηγεί στην παραίτηση και την ήττα των κοινωνικών αγώνων, οργανώνουµε από τα κάτω τις αντιστάσεις µας στήνοντας αναχώµατα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου, µε σκοπό να πυκνώσουν οι δεσµοί αλληλεγγύης και συντροφικότητας των αγωνιζόµενων και να συντεθούν οι αρχές και οι θέσεις τους στην κατεύθυνση µιας συνολικότερης επιλογής ρήξης µε την εξουσία και τις αντικοινωνικές επιταγές της. Στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη δυναµική και την εξέλιξη του αγώνα, και απευθυνόµαστε ευρήτερα σε όλο τον κόσµο του αγώνα και την κοινωνία συνολικά πιστεύοντας ότι αυτοί οι αγώνες δεν αφορούν στενά τοπικά περιβαλλοντικά ζήτηµατα, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό ζήτηµα.

Από τον Αχελώο, την Χαλκιδική, τα Άγραφα, την Ήπειρο και όπου αλλού εκδηλώνεται η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019, Προπύλαια, 6 μ.μ.

Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία

This entry was posted in Πορείες-Συγκεντρώσεις and tagged , . Bookmark the permalink.