Παρέμβαση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στη Μεσοχώρα Τρικάλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012, αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής, εφαρμόζοντας ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της περιοχής, πραγματοποίησαν πορεία προς την τοποθεσία Σκουριές, προκειμένου να υπερασπιστούν το βουνό Κάκαβος, το δάσος, το νερό και τις ζωές τους από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων και τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα.

Στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους κατοίκους να συνεχίσουν την πορεία τους στο βουνό και τους επιτέθηκαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση ασφυξιογόνων χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών. Η συνεχής ρήψη ασφυξιογόνων και δακρυγόνων προκάλεσε πολλές εστίες φωτιάς στο δάσος, ενώ από τη χρήση πλαστικών σφαιρών τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα όταν οι κάτοικοι, αντιμετωπίζοντας τις συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το βουνό.

Το ίδιο βράδυ, πλήθος κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού. Εντελώς απρόκλητα, δέχτηκαν επίθεση από διμοιρίες ΜΑΤ, με πρόσχημα υποτιθέμενες καταστροφές στο κτήριο του δημαρχείου και κατ’ απαίτηση του δημάρχου Πάχτα, που, ως γνωστόν, είναι άνθρωπος στην υπηρεσία της πολυεθνικής Eldorado Gold. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και αποχώρησαν τα ΜΑΤ από την Ιερισσό, τραυματίστηκαν αρκετοί από τους αντιστεκόμενους κατοίκους. Την επομένη, η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι στην Ιερισσό και συνέλαβε έναν από τους αγωνιζόμενους κατοίκους, και νέα οδοφράγματα στήθηκαν στην κωμόπολη μέχρι την απελευθέρωσή του.

Η ολοήμερη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής δεν ήταν παρά μία ακόμη προσπάθεια κατατρομοκράτησης όσων τολμούν να αντιστέκονται στην υποταγή και την παράδοση του τόπου τους και του μέλλοντός τους στα καταστροφικά σχέδια των χρυσοθήρων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού δημόσιας τάξης Ν. Δένδια για την επίθεση της αστυνομίας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής: «Όπως και στη Χαλυβουργία, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, θα εφαρμοστεί η νομιμότητα», εννοώντας ως νομιμότητα τα εκμεταλλευτικά συμφέροντα των βιομηχάνων (όπως ο Μάνεσης) και των πολυεθνικών, και ως εφαρμογή της την επιβολή της ωμής κρατικής βίας πάνω στους εργάτες και στις τοπικές κοινωνίες.

Εμείς, βρισκόμενοι αυτές τις μέρες στο χωριό Μεσοχώρα Τρικάλων για να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στον αγώνα για την προάσπιση του ποταμού Αχελώου από τα φράγματα και την εκτροπή του, καθώς και την προάσπιση του χωριού από τον αφανισμό του, και αναλογιζόμενοι τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Β.Α. Χαλκιδική, έχουμε να πούμε τα εξής: Τα όσα συμβαίνουν και σχεδιάζονται, όχι μόνο στη Β.Α. Χαλκιδική, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο με στόχο τη φρενήρη λεηλασία της φύσης και την ανηλεή εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας,  στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με εκτεταμένες και ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού κόσμου (στα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες) και πάνω στα ερείπια των ανθρώπινων κοινωνιών και τη βύθισή τους στον ολοκληρωτισμό και τη βαρβαρότητα.

Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του όρου Κάκαβος και της Β.Α. Χαλκιδικής, όπως και ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του Αχελώου και τον αφανισμό της Μεσοχώρας, είναι και αγώνας όλων μας, όλων όσοι εναντιωνόμαστε στη λεηλασία της φύσης και στην εξαχρείωση των κοινωνιών από τους σύγχρονους κονκισταδόρες, τις μαφίες της εξουσίας και του χρήματος, και τους πάσης φύσεως λακέδες και υπηρέτες τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνέλευση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στον Αχελώο

{Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι στο Αγρίνιο, Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία (Αθήνα), Αναρχική Ομάδα “Δυσήνιος Ίππος” (Πάτρα), Σύντροφοι-ισσες από την Άρτα, την Αθήνα, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, το Μεσολόγγι και την Ηγουμενίτσα}

Μεσοχώρα Τρικάλων,

10 Αυγούστου 2012

This entry was posted in Αχελώος. Bookmark the permalink.