Κράτος και Κεφάλαιο λεηλατούν τη φύση και την κοινωνία (ενημέρωση και φωτογραφίες από την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου)

HPIM0556

Πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2015 η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου στη Μεσοχώρα Τρικάλων. Μια συνάντηση που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2007 στο χώρο όπου συντελείται η καταστροφή του ποταμού και προγραμματίζεται ο αφανισμός της Μεσοχώρας με στόχο την όξυνση του αγώνα για την προάσπιση του ποταμού από τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του κράτους, της ΔΕΗ και των κατασκευαστικών εταιρειών που με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος δρομολογούν την επανεκκίνηση του σχεδίου της εκτροπής του προς τη Θεσσαλία και της λειτουργίας των υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον άνω ρου του, γεγονός που αυτόματα θα σημάνει τη μετατροπή του ποταμού σε γιγαντιαία λίμνη στον πυθμένα της οποίας θα βρεθεί και το χωριό της Μεσοχώρας. (περισσότερες πληροφορίες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η εκτροπή του ποταμού και η λειτουργία των φραγμάτων στη φύση και τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μπορείτε να βρείτε εδώ).

Στη φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία της Μεσοχώρας. Την Πέμπτη 13 Αυγούστου προβλήθηκε η ταινία κινουμένων σχεδίων “Λόραξ”, μια ευαίσθητη αλληγορία για μικρούς και μεγάλους με κεντρικό θέμα την προστασία της φύσης. Την Παρασκευή 14 του μήνα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “οι αγρότες του Λάξα” σχετικά με τον αγώνα των αγροτών γύρω από τη λίμνη Μιβατν στην Ισλανδία που για χρόνια διαμαρτύρονταν ενάντια στην κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάξα και τελικά αποφάσισαν να το καταστρέψουν ώστε να σώσουν τη γη, τη λίμνη και το ποτάμι. Το απόγευμα του Σαββάτου 15 Αυγούστουπραγματοποιήθηκε η κουκλοθεατρική παράσταση “μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν ποταμό” με τη συμμετοχή πολλών μικρών και μεγάλων φίλων του ποταμού. Τέλος, την Κυριακή 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση στην πλατεία της Μεσοχώρας και ακολούθησε πορεία προς το φράγμα με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων, αγωνιστών για την υπεράσπιση του Αχελώου, αλλά και κατοίκων του χωριού. Στη συγκέντρωση στο φράγμα αναρτήθηκε και πανό αλληλεγγύης από την Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην κατασκευή μεταλλείων χρυσού στην περιοχή τους.

Επίσης, το πρωί του Σαββάτου ομάδα συντρόφων πραγματοποίησε πεζοπορία και περιήγηση στη γύρω περιοχή, επισκεπτόμενη το φαράγγι Ρατζόρεμα, ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χατζή λίγα μόλις μέτρα μετά το φράγμα της Μεσοχώρας. Παράλληλα, άλλη ομάδα συντρόφων φρόντιζε να κοσμίσει την περιοχή πέριξ του φράγματος με συνθήματα υπέρ του ποταμού και ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του

Σε όλη τη διάρκεια της φετινής συνάτησης πραγματοποιήθηκε κατασκήνωση στις όχθες του ποταμού της οποίας η λειτουργία και η συλλογική συμβίωση καθοριζόταν από ανοιχτές οριζόντιες συνελεύσεις.

Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας των Υ/Η φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Συκιάς δεν δικαιολογεί καμία επανάπαυση και ολιγωρία εξαιτίας της προσωρινής αναστολής των έργων. Μετά την αναμενόμενη από καιρό “γνωμοδότηση” του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η οποία ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη της εκτροπής σε εθνικό επίπεδο, ακολούθησε νέα απόφαση – ακύρωση του έργου της εκτροπής από το Σ.τ.Ε διαψεύδοντας τις προσδοκίες του κράτους ότι θα άνοιγε και νομικά ο δρόμος για την ολοκλήρωση των έργων. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. είναι εστιασμένη στο ζήτημα της εκτροπής, δηλαδή της μεταφοράς νερού από μια υδρολογική λεκάνη σε μια άλλη και όχι σε αυτό καθεαυτό το ζήτημα της έμφραξης του Αχελώου από τα φράγματα από τα οποία το ένα έχει ολοκληρωθεί (Μεσοχώρα) και το άλλο είναι ημιτελές (Συκιά). Και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην περίπτωση που παγώσει η εκτροπή έχει εκδηλωθεί ήδη από τη μεριά του κράτους, η πρόθεση να παρουσιαστούν αυτά τα γιγαντιαία φράγματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ως έργα κεφαλής του όλου προγραμματισμού για την εκτροπή του Αχελώου, σαν αυτοτελή έργα. Έτσι ώστε να επιτύχει την αποπεράτωση και λειτουργία τους ως Η/Υ εργοστάσια, τα οποία προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να εκχωρηθούν βάση νόμου (βλ: μνημόνιο) σε ιδιώτες. Γεγονός που σημαίνει και πάλι την έμφραξη του ποταμού, την εξαφάνιση της χαράδρας του άνω Αχελώου από τους τεχνητούς ταμιευτήρες και τον καταποντισμό της Μεσοχώρας.

Ειδικά σήμερα, η επιθετικότητα του ελληνικού κράτους, έτσι όπως εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο ενάντια στη φύση και την κοινωνία, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις του για τον Αχελώο. Άλλωστε, είναι πλέον ξεκάθαρη η πλήρης ευθυγράμμιση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κόσμου που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, στις οποίες εντάσσεται και η ολοκλήρωση των Υ/Η έργων, η ιδιωτικοποίηση τους και ο οριστικός αφανισμός της Μεσοχώρας και του άνω ρου του Αχελώου.

Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας, που ήδη από τη δεκαετία του 1990 διάλεξαν τον αξιοπρεπή δρόμο της αντίστασης στην καταστροφή και τη λεηλασία του τόπου τους είναι πια σαφές πως ο μόνος δρόμος για να στήσουν αναχώματα στους αντικοινωνικούς και καταστροφικούς σχεδιασμούς του κράτους, της ΔΕΗ και των εργολάβων είναι η επιλογή του διαρκούς αγώνα μακριά από αυταπάτες επίλυσης του ζητήματος μέσω θεσμικών οδών και εναλλαγών σε κυβερνητικούς ή υπουργικούς θώκους.

Για τον ίδιο τον αγώνα υπεράσπισης του φυσικού κόσμου και των τοπικών κοινωνιών από τις λεηλατικές πολιτικές του κράτους και του κεφαλαίου είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο πως πρέπει να κινηθεί πέρα και ενάντια σε λογικές ανάθεσης και εμπιστοσύνης στις εξαγγελίες της αριστερής ή της οποιασδήποτε κυβέρνησης, κρατώντας έτσι ανοιχτό το δρόμο του αυτοοργανωμένου αγώνα από τα κάτω, της αδιαμεσολάβητης αντίστασης και της συνολικής ανατροπής των σχέσεων εκμετάλλευσης και καταπίεσης ως τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να αποτινάξουν οι ανθρώπινες κοινωνίες την παρασιτική παρουσία του κράτους και του κεφαλαίου από πάνω τους και για να μπορέσουν να χτίσουν έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας και δικαιοσύνης, όπου οι άνθρωποι θα ζουν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ – Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ενημέρωση και φωτογραφίες από το blog της αναρχικής ομάδας “δυσήνιος ίππος”

This entry was posted in Αχελώος, Εκδηλώσεις, Πορείες-Συγκεντρώσεις. Bookmark the permalink.