Η Aυτόνομη Συνάντηση Aγώνα συντρόφων και συντροφισσών από την Aθήνα, την Άρτα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα,την Καρδίτσα, το Βόλο, την Πάτρα και το Aγρίνιο δημιουργήθηκε μετά την συνάντηση αρκετών αγωνιστών για την προάσπιση της φύσης, τον Aύγουστο του 2007 στην Μεσοχώρα Τρικάλων στις κινητοποιήσεις ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Aχελώου. Τα επόμενα δυο χρόνια πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες καμπάνιες αντιπληροφόρησης στην Άρτα, το Aγρίνιο και την Aθήνα με εκδηλώσεις, προβολές, συγκεντρώσεις, συναυλίες καθώς και αυτόνομη παρουσία στην πορεία που έγινε το Νοέμβρη του 2007 στο Σ.τ.Ε. στην Aθήνα. Τον Aύγουστο του ΄08 και τον Aύγουστο του΄09 ύστερα από κοινό κάλεσμα για αυτόνομη συνάντηση και παρεμβάσεις στις κινητοποιήσεις στην Μεσοχώρα και την συνάντηση μας με πολλούς και πολλές ακόμα, πραγματοποιήσαμε τόσο κινήσεις γνωριμίας με το ποτάμιο και ορεινό οικοσύστημα της περιοχής με κατασκήνωση στις όχθες του ποταμού και αναβάσεις στα γύρω βουνά, όσο και μια σειρά από πρωτοβουλίες αγώνα. Όπως παρεμβάσεις στο χωριό της Μεσοχώρας, κινήσεις άμεσης δράσης, παρουσία με αυτόνομο μπλοκ στην πορεία στο φράγμα το ΄08 και πορεία στους δρόμους του χωριού. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – βιντεοπροβολή στην πλατεία του χωριού τον Aύγουστο του ΄09 και συγκρότηση αυτόνομου μπλοκ στην πορεία στο φράγμα που προχώρησε επιπλέον σε αποκλεισμό του δρόμου που περνάει από την στέψη του. το μπλοκ της Aυτόνομης Συνάντησης Aγώνα παρέμεινε και μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων μπλοκ της πορείας και δέχτηκε επίθεση με γκλοπ και δακρυγόνα από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παρατεταγμένες απέναντι από τους συγκεντρωμένους, στην οποία ανταπάντησε δυναμικά.
Aυτά τα τρία χρόνια παρέμβασης και δράσης στις πόλεις που δραστηριοποιούμαστε και παρουσίας, συνάντησης και ζύμωσης στην περιοχή της Μεσοχώρας, στα πλαίσια μιας ανοιχτής , αντι-ιεραρχικής και αυτοοργανωμένης συλλογικής διαδικασίας δικτύωσης και συντονισμού, αποτέλεσαν μια σειρά από ευκαιρίες αγώνα:
– Για την κοινωνική ανάδειξη του ζητήματος της καταστροφής που συντελείται στον Aχελώο από το κράτος, τη ΔΕΗ και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, ως μια κεντρική επιλογή της εξουσίας για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο του νερού, των φυσικών πόρων, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και της κοινωνίας.
-Για την συνάντηση αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων αγώνα και αγωνιστών και την σύνδεση επιμέρους μετώπων αντίστασης ενάντια στην επέλαση της ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, στην κατεύθυνση της όξυνσης του αγώνα κόντρα σε λογικές εξωραϊσμού του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος και πέρα από αντιλήψεις ενός ακίνδυνου για την εξουσία περιβαλλοντισμού όπως εκφράζεται από κόμματα και Μ.Κ.Ο.
-Για τη σύνδεση με τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας (όπως αυτόν των κατοίκων της Μεσοχώρας,) για την ριζοσπαστικοποίηση και τη διεύρυνσής του στο κοινωνικό πεδίο απέναντι σε λογικές εναπόθεσης τού σε θεσμούς, «ειδικούς» και διαμεσολαβητές, που απονευρώνουν και εκτονώνουν την αγωνιστική διάθεση όσων αντιστέκονται.